Mantaray Film

The Lost Leonardo till Stockholms Filmfestival 2021

 
The Lost Leonardo handlar om striden kring Salvator Mundi, en forntida målning av Kristus som efter dess oväntade återkomst 2004 betraktas som ett förlorat Leonardo da Vinci-mästerverk och blivit föremål för en ekonomisk, juridiskt och geopolitiskt tvist och så försvinner tavlan igen.
I november 2017 såldes målningen till det högsta pris någon tavla någonsin sålts för - för 450 miljoner dollar - till Saudiarabiens nya härskare, 32 -årige prins Mohammad bin Salman (MBS). Han köpte den som en trofé för att presentera på nya Louvren i Abu Dhabi, men bara en vecka innan den skulle ställas ut i september 2018 skjöts uppvisningen upp på obestämd tid.
Ingen verkar veta var målningen är idag eller om den någonsin kommer att visas offentligt. Filmen berättar historien om sökandet och upptäckten efter en förlorad skatt. Det handlar också om hur en tavla, som skattades högt under renässansen slutar som ett verktyg för prestige för världens rikaste och mäktigaste människor i global korruption, girighet och opportunism.