Mantaray Film

Drömmen om Maremma (2014)

Danska regissören Jannik Splidsboel reser till Maremma i Italien att göra en film om området och de människor som bor där. Under sin vistelse upptäcker han att de lokala bönderna står inför stora ekonomiska problem. Några har försökt att undvika konkurs genom att sälja sina hem till stadsbor, men behåller landet för sig själva. Men samma bönder har i hemlighet kommit överens om att hyra ut sina områden till en av världens största solpanelsföretag och därigenom förstöra det lokala området för de som köpt de gamla bondgårdarna.

Plötsligt befinner sig Jannik mitt i ett lokalt krig. Men vem är det egentligen som bär skulden?

Maremma är en speciell del av Italien, i utkanten av Toscana. Det brukade vara känt för sin grova skönhet och för att vara ett område med kärr, malaria, vilda buskar och hästar. I årtionden har människor som bott där tämjt naturen, brukat jorden och tagit hand om sina små fårhjordar.

Nu går Maremma mot undergång. Pengarna inom jordbruket är borta vilket tvingar bönderna att ta desperata beslut som att sälja sina bondgårdar till främlingar. Multinationella energiföretag, såsom Sunray (solenergi), är redo att hoppa in med erbjudanden som är svåra att vägra för svältande bönder.

Mariano (75) och hans son Bernardino (38) är några av de jordbrukare som i hemlighet förhandlar med Sunray. För Marianos kusin Giuliana (75) innebär Marianos beslut världens slut. Giuliana vaktar svartsjukt den gamla herrgården med sin fars berömda målningar av Maremma, medan hon försöker skydda både området och sitt gamla herrgård som faller sönder. Om Sunray tar över landet, kommer det inte bara ändra det vackra landskapet, utan också livet på personer som Ann (45). Ann köpte huvudgården från Mariano för några år sedan, men kunde inte i sina vildaste drömmar tänka sig att en dag bli omgiven av solpaneler. Om Sunray får sin sätt kommer Ann och hennes familj förlora allt.

På toppen av solpanelerna visar sig plötsligt ett nytt hot: väderkvarnar. De längsta och största i Europa. En kommitté mot panelerna och bruken bildas hastigt. Ann går med i den lokala kommittén och bestämmer sig för att gå emot Sunrays planer, mycket till bekymer för de andra ledamöterna och resten av befolkningen, som aldrig tänkt på sig själva som aktivister. Speciellt Mariano och Bernardino är rasande när de ser sin förmögenhet sakta försvinna, och Jannik befinner sig plötsligt mitt i ett lokalt krig.

Days In Maremma är ett intimt, roligt och bitterljuvt porträtt av ett litet samhälle i Maremma, Italien, berättad av personliga berättelser av starka och intressanta karaktärer. Genom tre olika vinklar på samma historia ifrågasätter filmen vad som kommer att hända med jordbruksområden och kulturer i avlägsna områden. Vad är sanningen bakom "ren" energi och vem som är ansvarig för beslutet att placera solpaneler i ett skyddat område? Är det möjligt att stoppa vad som verkar vara ett enormt företag? Och varför hotas människor som ställer för många frågor?

Det som brukade vara en liten och lugn oas är nu i en stor förändring.

Produktion
Regi: Jannik Splidsboel
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film

Information
Filmen hade biopremiär den 1 mars 2013.

Efter premiären låg filmen etta på kritikertoppen för filmer recenserade år 2013.

Länkar och recensioner
SvD
Metro
Aftonbladet
BLT - Sydöstran
TT
Expressen
Film.nu
Barometern