Mantaray Film

NINOSCA - THE WOMAN AND THE EMIGRANT'S SONG (2020)

 
Efter fem års liv som lågbetald EU-immigrant får Ninosca äntligen sitt uppehållstillstånd. Som europeisk medborgare kan hon nu resa tillbaka till sitt gamla hemland Nicaragua och samtidigt veta att hon kan komma tillbaka till Spanien igen. Hon hade bara tänkt vara i Spanien i två år för att jobba ihop pengar till familjen, men omständigheter har gjort det till sju långa år. Mötet med Europa har gjort henne fri. Hon ser tillbaka på sitt hemland och inser att hon har svårt att tänka sig att leva där igen. Hon har insett att hon inte vill gå tillbaks till den man hon åkte ifrån och till det gamla livet fyllt av rädsla och misshandel. Barnen har hela tiden bott kvar med sin pappa i Nicaragua. Ninosca har genom dubbla arbetspass kunnat försörja hela familjen och dessutom bekostat barnens utbildning-ar. Dottern Jennys utbildning till apotekare och sonen Miguel som utbildat sig till systemvetare. Pengarna har dessutom räckt till en bit mark och en liten liten kaffeplantage som hennes bror Marco tagit hand om.
 
För fyrtio år sedan befann sig regissören Peter Tor-biörnsson som reporter i revolutionernas och kri-gens mitt i Centralamerika. I gerillakrigets Nicara-gua möter han en man som mördat en annan man. En sak leder till en annan och Peter blev senare vän med den mördare mannens familj: med föräldrarna Gregorio och Soledad och deras sju barn. En av dem, Ninosca som var tio år, när hon fick höra berättelsen om sin broders död fastnade Peter särskilt för. Detta möte kom att bli början på det som skulle bli en 40-årig berättelse om Ninosca liv.. De första två filmerna heter ”De älskande i San Fernando” och ”Sista kapitlet”.
NINOSCA - THE RETURN TO SAN FERNANDO är den tredje och sista filmen i en triologi och en berättelse om en kvinnas frigörelse som kräver en uppgörelse med sitt förflutna i machokulturens  Centralamerika.


Produktion:
Regissör: Peter Torbiörnsson
Fotografi: Göran Gester, Ivan Blanco, Jan Van Bilsen, Peter Torbiörnsson
Klippare: Göran Gester
Klippkonsulter: Iikka Vehkalahti,Yael Bitton at Rouch Cut Service
Producent: Stina Gardell - Mantaray Film
Release: 2020

Priser:
 
Special Mention - IFFTBW International Film Festival Transcending Borders
 
Festival Requests
The Swedish Film Institute: Sara Rüster, sara.ruster@filminstitutet.se
 
World Sales Agent
Rise and Shine World Sales, Stefan Kloos, stefan.kloos@riseandshine-berlin.de

Utvecklat med stöd från the Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union och Svenska Filminstitutet, i samproduktion med SVT