Mantaray Film

Alice och jag (2006)

Dokumentärfilmaren Rebecka Rasmusson blir med barn med mannen hon tror sig älska då det visar sig att han samtidigt har en annan. En kväll framför tv:n ser hon en intervju med den nu 90 år gamla premiärdrottningen Alice Timander som säger att hon aldrig känt sig älskad. Rebecka bestämmer sig för att söka upp henne och tillsammans nästlar sig ett drama fram kring kärlek, svek, att vara mamma, dotter och att som kvinna bära en dröm om att samtidigt göra karriär.

En film om en stark kvinna som har utkämpat sitt eget krig. En kvinna som har vågat opponera sig och ratat samhällets normer för hur man borde leva. Men filmen handlar även om ett utanförskap, om att inte passa in och hur långt en människa är beredd att gå för att bli älskad och sedd.

Alice var den första kvinnliga tandläkaren i Sverige. Tandläkarförbundet ville utesluta henne när hon på 60-talet solade i bikini! Hon trotsade dem totalt och bar istället en ännu mindre bikini.

Alice älskar teater och när hon var ung sökte hon flera gånger till scenskolan men kom aldrig in. Hon gav sig inte utan sprang alltid på teaterpremiärer. Det var där hon upptäcktes av pressen. Hon blev drottning av foajén…där var hon oövervinnelig och skapade klädkreaktioner av gräsmattor och klänningar sydda av glasspapper.

Alice Timander är idag över 90 år och det är nu sextio år sedan Alice Timander ” slog igenom” och hon är fortfarande The grand old lady i kändisvärlden. Utåt sett har hon visat sig som inkarnationen av den ytliga glamorösa kvinnan. Men där finns också en annan människa bakom fasaden, den lilla flickan som söker efter att bli sedd och älskad. Vi lever i en värld där detta behov har tagit en allt större plats, allt fler unga gör vad som helst för att bli sedda och uppmärksammade i media.

Nominerades till en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm 2020

Filmen har hittils visats på följande festivaler:

2007
Nordisk Panorama, Oulo
National Film Center + Osaka European Film Festival, Japan
Balkankult, Serbien
Eurodok, Oslo

Länkar
 SvD

      

Production
Regi: Rebecka Rasmusson
Foto: Lukas Eisenhauer, Rebecka Rasmusson
Klipping: Bernhard Winkler, Dominika Daubenbüchel
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film&T
Production i samarbete med Misfitsfilm
Musik: Felix Anér
Distributör: Folkets Bio

Information
Stockholm 2006, 74 min