Mantaray Film

Leva . Älska (2018)

 

År 2013 flyttar omkring 40 män och kvinnor och ett antal hundar till "Regnbågen" i Stockholm. Världens första ålderdomshem för homosexuella. Den generation som växte upp i efterdyningarna av andra världskriget, där homosexuella män sändes till koncentrationsläger, blev förbjuden vid lag, stämplad som sjuka, sinnessjuka, fullkomligt osynliggjorda  och skambelagda. När de flyttar till ett nytt hem öppnas nya rum i deras världsbild. I deras inre. Och för första gången i sina liv hittar de hem och börjar leva mer. Älska sig själva lite mer.

Denna generation människor, som nu möter ålderdomen, bär på en helt egen berättelse. Den gemensamma kampen om frihet, respekt och rättigheter. Men filmen LEVA.ÄLSKA söker de personliga kamperna och handlar om hur Agneta, Ingbritt och Thomas kommer att börja leva och älska sig själva lite mer, men på väldigt olika sätt. Vägen hem. En inre resa.

Äldreboendet blir en ram för säkerhet där drömmarna och fantasier i en tid av förtryck får komma till uttryck och de ger sig själva möjligheten att ändra på det.

Gamla foton och filmarkiv får nytt liv, nu visuell förstärkning, genom videoprojektioner i realtid - ett samarbete med videokonstnären Sabina Jacobsson. För när de stänger dörren till var sin lägenhet och öppnar sina kartonger med gamla foton, minnen, kommer sorgen, bitterheten, en längtan och känslan av skam fram. Vilket liv har de fått leva egentligen?

Genom tilbakablick flyttar också vår förtid in på Regnbågen, den gemensamma historien, flyttar in på väggar, golv och tak och förstärker känslan av att vi kan ändra nutid genom att skapa nya "bilder". Ny medvetenhet. Men filmen handlar också om livet på Regnbågen som ett mikrosamhälle och väcker frågor om hur mönster och grupperingar bildas, hur tolerans, och frånvaro av det, kan skapa splittring och nya "möten" oavsett kön eller sexuell läggning. Att det ofta är helt oväntade saker som knyter människor ihop.


Produktion

Regissör: Mette Aakerholm Gardell
Producent: Stina Gardell
Foto: Ellinor Hallin
Klipp: Max Eriksson
Videokonstnär: Sabina Jacobsson
Kompositör: Rebekka Karijord
Sound design: Håkon Lammetun
Grafisk design: Martin Falck
Colorist: Sebastian Guest
Internationell premiär: 17 augusti 2018 

Distrubuton Sverige: Nonstop Entertainment

Utvecklad med stöd av SVT, SFI, Innovativ Kultur, Fritt ord och samproducerad av Bente Olav för Gründer Film.

Press Sverige

Ylva Swedenborg ylva@cinemasweden.com +46 70 898 38 48
Ebba Bjelkholm ebba@herapr.se +46 75 499 43

Pressmaterial finns att ladda ner hos Nonstop Entertainment och här


Pressbevakning

Ronny Svensson om filmen "Leva.Älska" i TV4 Nyhetsmorgon: "-Det är så gripande!"

Agneta kom ut som homosexuell som 62-åring / TV4 Nyhetsmorgon

"Leva.Älska" - ny film om äldreboende för HBTQ-personer / SR

Idag är det premiär för hyllade filmen Leva.Älska / QX

Sorg och glädje på boende för äldre hbtq-folk / Aftonbladet

Filmrecension: Leva.Älska / Dagens Nyheter