Mantaray Film

SCANDINAVIAN STAR

En kall och klar påsknatt, 6 april 1990, avgår kryssningsfartyget Scandinavian Star från Oslo och seglar mot Frederikshavn, med 383 passagerare och 99 besättningsmedlemmar. Under natten bryter en brand ut och 159 människor mister livet. Med ett brinnande fartyg strandat mitt i Skagerak står myndigheterna i Danmark, Norge och Sverige plötsligt inför ett transnationellt mordfall. Samtidigt finns det ett ekonomiskt spel som följer fartyget, med spår till USA, internationell sjöfart och en global verklighet, som myndigheterna inte är beredda på. Idag, 30 år efter, är branden fortfarande ett olöst mysterium.

Bakom tv-serien Scandinavian Star står ett unikt team. Dokumentärfilmregissören Mikala Krogh, som bland annat regisserat "The Newsroom", en skildring av en nyhetsstation inifrån, med fokus på tidningarnas moderna verklighet; Journalisten Lars Halskov, som har arbetat mycket med ärendet de senaste tio åren och publicerat den hyllade boken ”Branden”; och manusförfattare Nikolaj Scherfig, författare till tv-serien "Bron". TV-serien är filmad av den internationellt hyllade fotografen Manuel Alberto Claro  ("The House that Jack Built", "Ditte & Louise" och "Nymphomaniac"), redigerad av Kasper Leick ("Darkland", "The Legacy" och "The Newsroom") och med musik komponerad av Jonas Bjerre, sångare för det internationellt erkända danska rockbandet Mew.

 

Produktion

Regi: Mikala Krogh
Manus: Nikolaj Scherfig, Lars Halskov, Mikala Krogh
Research: Lars Halskov
Producenter: Sigrid Jonsson Dyekjær, Thomas Heinesen
Exekutiva producenter: Henrik Zein, Sigrid Jonsson Dyekjær, Eva Mulvad, Pernille Rose Grønkjær, Mikala Krogh
Samproducenter: Sigurd Mikal Karoliussen, Stina Gardell 
Klipp: 
Kasper Leick, Erling Groth, Anne Kvadsheim, Johan Janrell, Martin Stoltz, Cathrine Ambus, Peter Winther Jørgensen, Rasmus Stensgaard Madsen
Ljud design: Nino Jacobsen
Kompositör: Jonas Bjerre 

SCANDINAVIAN STAR produceras som en tv-serie med 6 avsnitt a 58 minuter, i ett samarbete mellan Sigrid Dyekjær från Danish Documentary Production och Thomas Heinesen från Nordisk Film Production, och är samproducerad av DR i Danmark, NRK i Norge och TV4 i Sverige . Serien produceras med stöd från det danska filminstitutet, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, Copenhagen Film Fund, Politiken-Fonden och Jyllands-Postens Fond.

Internationonell Sales: Levelk